plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Wilde bloemen

Wilde bloemen in de stad zijn niet alleen mooi. Ze zijn ook simpelweg nodig als je meer soorten bijen, vlinders, insecten, vogels en andere dieren in de stad wilt hebben en het in stand houden van de bestaande soorten. Daarom beheert de gemeente Amersfoort alle bermen en geluidswallen en - in samenwerking met het waterschap - ook alle oevers en waterpartijen volgens de methode van Kruidenrijk Beheer.

 

Voor stad en land
Veel wilde bloemensoorten groeien het liefst op schrale grond. Op het agrarisch gebruikte platteland is dat haast niet meer te vinden. Vandaar dat daar heel wat soorten wilde bloemen zijn verdwenen. Wilde bloemen in de stad zijn daarom nu extra belangrijk voor een soortenrijke natuur in ons land.

 

Groeiende aantallen
Langzaam maar zeker groeit het aantal soorten wilde bloemen in de stad. Op deze website komt er elke maand een nieuwe beschrijving van een wilde bloem bij. Vind je het leuk om hieraan mee te werken? Mail ons dan jouw verhaaltje over de wilde bloem van jouw voorkeur. Wij zorgen voor een foto, een inhoudelijke check én de eindredactie.

TEUNISBLOEM

Vanaf half juni zie je in de stad de Teunisbloem bloeien. Je kunt ze haast niet missen. Op vrijwel elke geluidswal zie je ze staan: geelbloeiende planten, die vaak overal bovenuit steken.
Lees verder >>

 

DUIZENDBLAD

Van juni tot soms wel half oktober bloeit het duizendblad in nagenoeg elke niet strak gemaaide berm. Je herkent ze makkelijk: witte, platte, schotelvormige bloemen op donkergroene, rechtopstaande stengels.
Lees verder >>

KLEIN STREEPZAAD

Hoewel de meeste bloemen in de berm al wel zijn uitgebloeid, zie je zo hier en daar nog bijna boeketten kleine gele bloemen staan. Dát is klein streepzaad.
Lees verder >>

RIET

De Latijnse naam van riet, phragmatis australis, bewijst al direct naar de gebruikswaarde van riet voor mensen. Phragmites is afgeleid van het Griekse phragma, dat schutting betekent.

Australis betekent dat het in het zuiden voorkomt.
Lees verder >>

 

 

SNEEUWKLOKJE

Bijna iedereen weet wel hoe die eruit ziet en wordt vrolijk als ’t ie hem ergens ontdekt: het belooft immers dat de lente in aantocht is. De fraaie klokvormige bloempjes steken zelfs wel eens boven de sneeuw uit. Vandaar dan ook zijn naam: sneeuwklokje.
Lees verder >>

GROOT HOEFBLAD

Iedereen kent het groot hoefblad wel. Ook als je je daar helemaal niet van bewust bent. Het is namelijk een plant, die je verspreid over heel de stad, vooral langs het water, tegenkomt. En met zijn ontzettend grote bladeren is het een zeer opvallende plant.

Lees verder >>

PINKSTERBLOEM

De pinksterbloem, oftewel de Cardamine pratensis, is een voorjaarsbloeier die zich al eeuwenlang in Nederland thuisvoelt. In de koude en gematigde delen van het hele noordelijk halfrond is het een veel voorkomende plant. 

Lees verder >> 

FLUITENKRUID

Fluitekruid (Anthiriscus sylvestris) is een van de meest in het oog springende wilde planten als de lente overduidelijk begonnen is. Van april t/m juni siert het fluitenkruid onze bermen en oevers. Het zijn vrij hoge planten met decoratieve schermen vol kleine witte bloemen.

Lees verder>>

ROLKLAVER

De Rolklaver bloeit van mei tot september. De Latijnse naam luidt Lotus corniculatus. Corniculatus verwijst naar de vorm van de bloempjes en betekent ‘gehoornd’. Het is een hele belangrijke plant voor zowel vlinders als bijen. Maar ook ezels, geiten en koeien zijn er dol op.

Lees verder >>