plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Wat verandert er in het onderhoud?

 

Wat verandert er in het onderhoud?

Op veel plekken verandert er niet meteen zoveel. Er wordt net zo vaak gemaaid. En net zoals ‘vroeger’ gebeurt dat op zo’n manier dat bloemen zich beter uit kunnen zaaien en dieren worden beschermd. Maar… het kruidenrijk beheer is een belangrijke verfijning.

 

Twee grote verschillen:

1) Sinusmaaien: Op plekken waar de maaimachine daar de ruimte voor heeft (geluidswallen en waterwingebied),  maait de machine niet alles in één keer. Zo’n 40 % blijft staan. Dat wordt een maandje later gedaan. Zo blijven er voor vlinders, bijen en insecten altijd fijne plekken over;
2) Maatwerkmaaien:  ​Voordat er wordt gemaaid, wordt nu heel nauwkeurig gekeken naar wat waar groeit en bloeit. Dat kijken en in kaart brengen heeft grote gevolgen. Want het maaiwerk wordt daarop afgestemd. Steeds vaker zullen maaimachines stukken overslaan. Dáár krijgen de planten eerst de tijd om zich uit te zaaien.

 

Wat slaan maaimachines over?

Dat zijn de gebieden die de maaimachinist op zijn maaikaart ziet staan. Daarnaast slaat hij ook vaak stukken over als daar veel bloemen bloeien. Al kan hij natuurlijk niet alle bloemen sparen. Maaimachines zijn grote machines, niet geschikt voor precisiewerk.

 

Welke gebieden staan/komen op de kaart?

Het liefst zien we dat alle bermen, geluidswallen en oevers zich ontwikkelen tot ‘soortenrijk hooiland’. Voordat kruidenrijk gras soortenrijk hooiland is, moet het allerlei fasen door. Net zoals  mensen,  voordat ze volwassen zijn, ook eerst baby, peuter, kleuter, schoolkind, puber en adolescent moeten zijn. Gebieden waar planten groeien die horen bij een hogere ontwikkelingsfase komen op de kaart. De maaimachine gaat daar pas aan het werk als de planten voldoende zaad hebben gevormd en is gerijpt.

 

terug