plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Waarom kruidenrijk beheer?

Kruidenrijk beheer is nodig voor de biodiversiteit in de stad: voor meer soorten planten en dieren. Biodiversiteit  is erg belangrijk. Van levensbelang zelfs. De natuur is namelijk een ingenieus en samenhangend systeem van allerlei soorten organismen: planten, insecten, bijen, vlinders, vogels, vleermuizen, schimmels, zoogdieren en nog veel meer. Om te kunnen overleven zijn ze van elkaar afhankelijk, ze hebben elkaar nodig.

 

Vinden bijen bijvoorbeeld geen bloemen, waar ze stuifmeel uit kunnen halen, dan verdwijnen ze of sterven ze uit. Dat heeft grote gevolgen, want bijen doen belangrijk werk: het bevruchten van planten, die bijna alle soorten nodig hebben. Ook mensen. Als planten niet bevrucht worden, verdwijnt ook het groen dat we nodig hebben om onszelf te voeden: groenten, noten, granen en vruchten.

 

Nog meer redenen

Die belangrijke biodiversiteit is niet eens de enige reden waarom kruidenrijk beheer beter is. Kruidenrijk beheer zorgt namelijk niet alleen voor meer soorten bloemen, insecten, vlinders en bijen, het zorgt ook voor kleur en geur in de bermen, voor meer dingen om te zien, te ontdekken en te beleven.

 

Dat maakt de stad mooier en aantrekkelijker voor jong en oud. Voor inwoners en toeristen. Het maakt de stad zelfs gezond en gemoedelijk. Het is bewezen dat mensen in een groene omgeving eerder naar buiten gaan. Eerder een blokje om, meer ontspannen en bewegen. En omdat groen mensen relaxt én de deur uit lokt, komen ze elkaar buiten ook tegen, herkennen ze elkaar eerder en komen ze makkelijker met elkaar in contact.

 

Bovendien zorgt kruidenrijk beheer ook voor een stevige bodem en daardoor sterkere taluds. De wortels van de planten houden de korreltjes aarde vast, waardoor het goed op z’n plek blijft liggen en de bodem steviger wordt.

 

terug