plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Waar en wat is kruidenrijk gras?

Wat is kruidenrijk gras?

Kruidenrijk gras is niet alleen gras. Het is een verzamelnaam voor allerlei planten die er spontaan groeien en bloeien. Wilde bloemen en planten als fluitenkruid, brandnetel, paardenbloem, madeliefje, riet, knoopkruid, koekoeksbloem, kaasjeskruid, zuring en nog veel meer.

 

Waar is kruidenrijk gras?

Je vindt het in Amersfoort in vrijwel alle wegbermen, op geluidswallen, oevers en ook in de vijvers en waterpartijen. Al die stroken kruidenrijk gras in de stad zijn met elkaar verbonden. Ze vormen een netwerk van wegen voor zaden, insecten en andere dieren.

 

 

Hoeveel kruidenrijk gras heeft Amersfoort?

In totaal heeft Amersfoort 220 hectare kruidenrijk gras. Daarvan wordt 160 hectare nu op een andere manier onderhouden.  Een oppervlak van zo’n 320 voetbalvelden bij elkaar.

 

Waarom niet overal?

60 hectare kruidenrijk gras krijgt niet de kans hoog te groeien. Het gaat dan om (meestal 1 meter brede) stroken, die direct aan een weg of pad grenzen. Die stroken houden we bewust kort, want:

•   hoge begroeiing is daar niet verstandig i.v.m. verkeersveiligheid (uit- en overzicht);

•   overhangende beplanting veroorzaakt overlast voor met name fietsers en voetgangers;

•   dieren, die vanuit de hogere, wilde beplanting de weg opkomen, zijn nu beter zichtbaar en lopen dus minder risico om aangereden of overreden te worden.

 

terug