plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Vijvers, slootjes en drasse gebieden

In de dekzandlaagte waar nu de wijk Schothorst ligt, waren vroeger veel greppels en slootjes met oever- en moerasplanten en waterdieren. Door de nieuwbouw is het woongebied van deze planten en dieren weggevallen. Daarom is een nat en drassig terrein aangelegd waarin deze planten en dieren zich opnieuw konden vestigen: de Breede Goren.

 

Het zijn vooral de waterplanten, oeverplanten en kleine waterdieren als slakken, bloedzuigers, watervlooien en libellen die hier een wijkplaats hebben gevonden. Bij de eerste broeierige lenteavonden komt de paddentrek massaal op gang vanaf het "Landgoed Schothorst" over de Schothorsterlaan in de richting van dit moerasje.

Dit moerassige gebied en de vijver in de vegetatietuin liggen in de volle zon, in tegenstelling tot de slootjes in het bos en de vijver bij de villa, die in een schaduwrijke omgeving liggen. In de omgeving met veel schaduw komen veel minder waterplanten en waterdieren voor.

De poelen die verspreid in de lage delen van het terrein liggen, vormen het leefmilieu voor amfibieën. Ze zijn vooral van belang als voortplantingsplaatsen voor de Kleine watersalamander en de Bruine Kikker.