plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Stand van de Natuur

Op 4 december 2019 is in Het Groene Huis de tweede editie van de Stand van de natuur van Amersfoort gepresenteerd. Aan de hand van ruim 100 beschermde, bedreigde en bijzondere planten en dieren geeft dit boekje een blik op de natuur van Amersfoort. Want als je weet hoe het met de biodiversiteit gaat, zegt dat veel over hoe het met de natuur gaat. Bovendien zegt het veel over het effect van wat we doen voor groen.

 

De belangrijkste boodschap

De belangrijkse boodschap van het boekje is samengevat in het onderstaande animatiefilmpje:

 

 

Wat staat er verder in De stand van de natuur

In het boekje staat van iedere bijzondere soort een beschrijving, een foto, een verspreidingskaart en een inschatting van de ontwikkeling van de soort in Amersfoort. Nieuw in deze editie zijn de tips waar je de planten en dieren in het echt kunt zien. Al blijft het ook dan voor veel soorten een uitdaging! Het boekje beschrijft ook tien bestaande en twee toekomstige natuurgebieden in en om Amersfoort. Daarbij vertellen Amersfoorters wat het gebied voor hen zo bijzonder maakt en vind je bij ieder gebied ook een interessante wandeling.

 

Hoe kom ik aan het boekje

Het boekje is af te halen in Het Groene Huis. Daar kun je ook een expositie over de Stand van de Natuur bekijken én op zoek gaan naar planten en dieren, de meeste opgezet, die in het boekje beschreven worden. Die staan in een aantal vitrines, zwemmen in de aquaria of hangen aan de muur. En zoals al in het boekje staat: veel van de beschreven soorten zijn ook op Landgoed Schothorst en het omliggende park te vinden.

In december kun je het boekje ook afhalen aan de balie van het stadhuis.

 

Digitale versie

Nu alvast meer lezen:

Omslag en legenda

Inleidend deel

Bijzondere gebieden

Inleiding soorten

Amfibiën

Insecten

Korstmossen

Planten en varens

Reptielen en slakken

Vissen

Vogels

Zoogdieren

Afsluitend deel

 

Onze dank is groot

Voor het boekje De stand van de natuur heeft een groot aantal schrijvers en (natuur-)fotografen tekst en beeld aangeleverd. Wij zijn hen veel dank verschuldigd.

De schrijvers hebben hun teksten en conclusies gebaseerd op hun kennis van de soort, landelijke ontwikkelingen én op geregistreerde waarnemingen.

Het boekje is er dus ook dankzij de inzet van al die mensen, vrijwilligers en professionals, die hun waarnemingen hebben doorgegeven via de app waarneming.nl. Ook jij kunt waarnemingen doorgeven via waarneming.nl. Als je niet weet hoe een soort heet kan een app als ObsIdentify helpen.
Ook professionals gaan door met het doen van waarnemingen. Z is er in 2021 een nieuw rapport verschenen over wilde bijen en zweefvliegen. 

 

Meer weten

Wil je meer weten over de natuur in Amersfoort? Ieder jaar organiseren Amersfoortse natuurgroepen en -organisaties lezingen, workshops en excursies in en om Amersfoort. Een overzicht vind je in de agenda op deze site. In Het Groene Huis vind je naast de expositie ook een uitgebreide groene boekenkast.