U bent hier

Slechtvalk

het eerste ei 9 maart 2017 2016 - Moe vliegt rond tijdens het ringen

Hier vindt U niet alleen de webcams, maar ook uitgebreid informatie over de slechtvalken die al sinds 2013 aanwezig zijn op de Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren. 

 

De slechtvalken zijn begonnen aan een nieuw broedseizoen.   Zaterdag 7 maart het 1e ei, 10 maart het 2e, en vrijdag de 13e het 3e !   Zondagmorgen de 15e het 4e ei ! Het echte broeden is vrijdag al gestart. Uitkomen verwacht rond 15 april. 

 


   Summary in English                                                             >>  zie lopend verslag 2020 


 

Bij de nestkast op de toren staan twee WEBCAM camera's, die hier zijn te volgen :

  >> WEBCAM  stream 1     (invliegrooster)

  >> WEBCAM  stream 2     (nestkast)
 
►  Door met de muis over het webcam-beeld te gaan verschijnt er onderin het beeld een rode balk - hierop klikken geeft de mogelijkheid om enkele uren terug in de tijd te kijken. Met de knoppen < en > kun je dan telkens ook nog 5 seconden eerder of later verspringen.  Door op "Live" te klikken komt u weer terug op de live stream.

 
Hieronder komen de video's van interessante gebeurtenissen van 2020 op de webcams.
(voor hoogtepunten van vorige jaren zie hieronder de link naar de tijdlijn)
Met dank aan Jan Noorman
- baltsen in de kast (18-01-2020)               https://youtu.be/6iSuJ6NiZxI

- een prooi overdracht (27-01-2020)         https://youtu.be/F_3MUh_KP8s

- hij is er maar druk mee (04-03-2020)      https://youtu.be/W4HasP8GeTo

(helaas konden door een storing tijdelijk geen nieuwe video's gemaakt worden) 

- drie eieren (13-03-2020)                        https://youtu.be/r7dmOj-cf1g

- vreemde valk bij de toren (14-03-2020)  https://youtu.be/ofSHPZ5mnUM

- het vierde ei (15-03-2020)                     https://youtu.be/ACxBf2jRVKY

- wissel (17-03-2020)                               https://youtu.be/N0nnmIAOeP8

- heel voorzichtig (19-03-2020)                https://youtu.be/tnIvAZ5m5KY

 


Algemeen

Sinds 2013 heeft een paartje slechtvalken de Onze Lieve Vrouwetoren als thuisbasis gekozen. Slechtvalken zijn nog steeds vrij zeldzaam in Nederland en zitten niet vaak in een binnenstad. De slechtvalken zijn regelmatig op de toren te zien, vooral als er eentje boven op het kruis zit (vlak onder de haan). Ze hebben de Amersfoortse namen Joris en Sofie gekregen, en zoals bij roofvogels vaak het geval is, is het vrouwtje een stuk groter dan het mannetje.

 

Hoewel er al direct in 2013 een nestkast op de tweede omloop van de toren was geplaatst, waren de valken toen nog te jong om tot broeden over te gaan. Dat gebeurde wel in 2014 toen ze drie jongen kregen. Voorjaar 2015 is het vrouwtje verjaagd en vervangen door een nieuw vrouwtje, dat daarna samen met Joris één jong groot bracht (dit nieuwe vrouwtje wordt vaak 1PF genoemd, naar de code op haar ring). Zowel in 2016, 2017, 2018 als in 2019 heeft dit stel maar liefst vier jongen succesvol groot gebracht. Ook in 2020 zijn ze weer aan een broedpoging begonnen.

  Zie hieronder de Link naar de tijdlijn met alle verslagen van die jaren.

 


De webcam: een kado aan de stad

In 2014 is een webcam aangeboden aan de gemeente Amersfoort. De "Valken Webcams" is een sponsorproject geweest van de "Amersfoortse 't Nonnetje Motorrit" en het Amersfoortse bedrijf VCN Beveiliging.   Om bezoekers van de toren en de slechtvalken strikt gescheiden te houden is op de tweede omloop een schot en een hekwerk geplaatst. Het Gilde Amersfoort, de VVV en een slechtvalkliefhebber hebben een deel van deze afschermde maatregelen gesponsord.


Alle foto’s op deze slechtvalkpagina's (tenzij anders vermeld) en veel van de teksten zijn van Henny de Bruin.


 

Lees ook de volgende bladzijden :

>>  Achtergrondinformatie slechtvalken
>>  Locaties slechtvalken in Amersfoort

>>  Tijdlijn met verslagen 2013 - 2020


 

► Kijk voor meer informatie ook eens op de website van het Slechtvalkenforum : http://forum.peregrines.nl. Daar is zelfs een aparte pagina over de Amersfoortse slechtvalken, met veel prachtige foto's en video's (klik eerst op "Waarnemingen in Nederland").
Voor het archief van vorige jaren, zie : forum2
► Veel dagelijkse waarnemingen van de Amersfoortse slechtvalken (vaak met foto’s) zijn te vinden op https://amersfoort.waarneming.nl/soort/view/325.

► Voor meer informatie over de slechtvalken die sinds het voorjaar 2018 op de hoge woontorens bij station Vathorst zijn gesignaleerd zie  >> Slechtvalken Vathorst .