U bent hier

Slechtvalk

het eerste ei 9 maart 2017 2016 - Moe vliegt rond tijdens het ringen

WELKOM - Dit is de eigen website van het stel slechtvalken dat al sinds 2013 aanwezig is op de Onze Lieve Vrouwetoren in het centrum van Amersfoort.  Hier vindt U niet alleen de twee webcams, maar ook veel informatie, foto's en video's. 

 

Ook in 2021 hopen we weer op een succesvol broedseizoen. Aan de beide ouders zal het niet liggen : die zijn al regelmatig (via de webcams) op het invliegrooster en in de nestkast te zien.

 


   Summary in English                                                             >>  zie lopend verslag 2021 


 

Bij de nestkast staan twee WEBCAM camera's, die hier zijn te volgen :

            >>> WEBCAM  stream 1   (invliegrooster)

            >>> WEBCAM  stream 2   (nestkast)        

►  Door met de muis over het webcam-beeld te gaan verschijnt er onderin het beeld een rode balk - hierop klikken geeft de mogelijkheid om enkele uren terug in de tijd te kijken. Met de knoppen < en > kun je dan telkens ook nog 5 seconden eerder of later verspringen.  Door op "Live" te klikken komt u weer terug op de live stream.

 
Hieronder komen korte video's van interessante gebeurtenissen van 2021 op de webcams.
(voor hoogtepunten van vorige jaren zie de link naar de Tijdlijn )
Met dank aan Jan Noorman
- braakballetje  (6-1-2020)                  https://youtu.be/ExO9bqJ_cPE
- steentjes eten (17-1-2020)                https://youtu.be/WrbHi7KP8rQ
 


Van het uitvliegen van de jonkies zijn vorig jaar (2020) door twee jonge filmmakers video's gemaakt. 

►  door Youri Jongkoen :                       https://www.youtube.com/watch?v=iCGm6K7stzM

►  door Natuurman Jonathan (trailer) :    https://www.youtube.com/watch?v=7oppBTvpADM

         (echte film komt binnenkort)


 

Korte samenvatting

Sinds 2013 heeft een paartje slechtvalken de Onze Lieve Vrouwetoren in het centrum van Amersfoort als thuisbasis gekozen. Slechtvalken zijn nog steeds vrij zeldzaam in Nederland en zitten niet vaak in een binnenstad. De slechtvalken zijn regelmatig op de toren te zien, vooral als er eentje boven op het kruis zit (vlak onder de haan). Ze hebben de Amersfoortse namen Joris en Sofie gekregen, en zoals bij roofvogels vaak het geval is, is het vrouwtje een stuk groter dan het mannetje.

 

Hoewel er al direct in 2013 een nestkast op de tweede omloop van de toren was geplaatst, waren de valken toen nog te jong om tot broeden over te gaan. Dat gebeurde wel in 2014 toen ze drie jongen kregen. Voorjaar 2015 is het vrouwtje verjaagd en vervangen door een nieuw vrouwtje, dat daarna samen met Joris één jong groot bracht (dit nieuwe vrouwtje wordt vaak 1PF genoemd, naar de code op haar ring). Zowel in 2016, 2017, 2018 als in 2019 heeft dit stel maar liefst vier jongen succesvol groot gebracht. Ook in 2020 hebben ze gebroed en inmiddels zijn de vier jongen uitgevlogen.

  Zie de Link naar de Tijdlijn met alle verslagen van die jaren.

 


De webcam: een kado aan de stad

In 2014 is een webcam aangeboden aan de gemeente Amersfoort. De "Valken Webcams" is een sponsorproject geweest van de "Amersfoortse 't Nonnetje Motorrit" en het Amersfoortse bedrijf VCN Beveiliging.  
Om bezoekers van de toren strikt gescheiden te houden van de slechtvalken is op de tweede omloop een schot en een hekwerk geplaatst. Het Gilde Amersfoort, de VVV en een slechtvalkliefhebber hebben een deel van deze afschermde maatregelen gesponsord.


Alle foto’s op deze slechtvalkpagina's (tenzij anders vermeld) en veel van de teksten zijn van Henny de Bruin.


 

Lees ook de volgende bladzijden :

>>  Achtergrondinformatie slechtvalken
>>  Locaties slechtvalken in Amersfoort

>>  Tijdlijn met verslagen 2013 - 2021


 

► Kijk voor meer informatie ook eens op de website van het Slechtvalkenforum : http://forum.peregrines.nl. Daar is zelfs een aparte pagina over de Amersfoortse slechtvalken, met veel prachtige foto's en video's (klik eerst op "Waarnemingen in Nederland").
Voor het archief van vorige jaren, zie : forum2

► Een andere website is Slechtvalkenliefde, met foto's en video's over de Amersfoortse slechtvalken (vooral in het broedseizoen) : www.slechtvalkenliefde.com  en archief 2020 : slechtvalkenliefde.020.

► Veel dagelijkse waarnemingen van de Amersfoortse slechtvalken (vaak met foto’s) zijn te vinden op https://amersfoort.waarneming.nl/soort/view/325.

► Voor meer informatie over de slechtvalken die sinds het voorjaar 2018 op de hoge woontorens bij station Vathorst zijn gesignaleerd zie  >> Slechtvalken Vathorst .