WELKOM - Dit is de eigen website van het stel slechtvalken dat al sinds 2013 aanwezig is op de Onze Lieve Vrouwetoren in het centrum van Amersfoort. Hier vindt U niet alleen de twee webcams, maar ook veel informatie, foto's en video's.
Ook in 2021 hopen we weer op een succesvol broedseizoen. Aan de beide ouders zal het niet liggen : op 6 maart is het eerste ei gelegd, met daarna op 9, 12 en 14 maart de rest. Na een maand broeden is op donderdagavond 15 april het eerste jong uit het ei gekropen ! Een paar uur later gevolgd door een tweede. Beide zijn voor het eerst goed te zien bij de eerste voeding vrijdagmorgen. Pas zaterdagavond komt het derde jong eruit. Dat lijkt al snel gevolgd door nummer vier, maar zondagmorgen zien we enkel drie hongerige jonkies en een aangepikt ei. De hele dag is er al beweging in het ei te zien, maar ook 's nachts is er nog geen zicht op het vierde jong. Maandagmorgen blijkt om 9 uur bij het ontbijt dat het vierde ei helaas niet meer is uitgekomen. Dit jaar dus drie jonkies.
Summary in English >> zie lopend verslag 2021
>>> WEBCAM stream 1 (invliegrooster)
>>> WEBCAM stream 2 (nestkast)
Van het uitvliegen van de jonkies zijn vorig jaar (2020) door twee jonge filmmakers prachtige video's gemaakt.
► door vlogger Youri Jongkoen : https://youtu.be/iCGm6K7stzM
► door Natuurman Jonathan
korte trailer : https://youtu.be/7oppBTvpADM
de film zelf (13 min.) : https://youtu.be/2rlyxp-igBU
Sinds 2013 heeft een paartje slechtvalken de Onze Lieve Vrouwetoren in het centrum van Amersfoort als thuisbasis gekozen. Slechtvalken zijn nog steeds vrij zeldzaam in Nederland en zitten niet vaak in een binnenstad. De slechtvalken zijn regelmatig op de toren te zien, vooral als er eentje boven op het kruis zit (vlak onder de haan). Ze hebben de Amersfoortse namen Joris en Sofie gekregen, en zoals bij roofvogels vaak het geval is, is het vrouwtje een stuk groter dan het mannetje.
Hoewel er al direct in 2013 een nestkast op de tweede omloop van de toren was geplaatst, waren de valken toen nog te jong om tot broeden over te gaan. Dat gebeurde wel in 2014 toen ze drie jongen kregen. Voorjaar 2015 is het vrouwtje verjaagd en vervangen door een nieuw vrouwtje, dat daarna samen met Joris één jong groot bracht (dit nieuwe vrouwtje wordt vaak 1PF genoemd, naar de code op haar ring). Zowel in 2016, 2017, 2018, 2019 als in 2020 heeft dit stel maar liefst vier jongen succesvol groot gebracht. In 2021 zijn ze aan een nieuwe broedpoging begonnen.
► Zie de Link naar de Tijdlijn met alle verslagen van die jaren.
Sponsors
In 2014 is een webcam aangeboden aan de gemeente Amersfoort. De "Valken Webcams" is een sponsorproject geweest van de "Amersfoortse 't Nonnetje Motorrit" en het Amersfoortse bedrijf VCN Beveiliging.
Om bezoekers van de toren strikt gescheiden te houden van de slechtvalken is op de tweede omloop een schot en een hekwerk geplaatst. Het Gilde Amersfoort, de VVV en een slechtvalkliefhebber hebben een deel van deze afschermde maatregelen gesponsord.
Alle foto’s op deze slechtvalkpagina's (tenzij anders vermeld) en veel van de teksten zijn van Henny de Bruin.
>> Achtergrondinformatie slechtvalken
>> Locaties slechtvalken in Amersfoort
>> Tijdlijn met verslagen 2013 - 2021
► Kijk voor meer informatie ook eens op de website van het Slechtvalkenforum : http://forum.peregrines.nl. Daar is zelfs een aparte pagina over de Amersfoortse slechtvalken, met veel prachtige foto's en video's (klik eerst op "Waarnemingen in Nederland").
Voor het archief van vorige jaren, zie : forum2
► Een andere website is Slechtvalkenliefde, met foto's en video's over de Amersfoortse slechtvalken (vooral in het broedseizoen) : www.slechtvalkenliefde.com en archief 2020 : slechtvalkenliefde.020.
► Veel dagelijkse waarnemingen van de Amersfoortse slechtvalken (vaak met foto’s) zijn te vinden op https://amersfoort.waarneming.nl/soort/view/325.
► Voor meer informatie over de slechtvalken die sinds het voorjaar 2018 op de hoge woontorens bij station Vathorst zijn gesignaleerd zie >> Slechtvalken Vathorst .