plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Paddentrek

Padden leven op het land maar leggen eieren in het water. Ze gaan in het voorjaar massaal op zoek naar water om hun eieren te leggen. 

 

​Vind jij het leuk om padden te helpen om veilig naar het water te komen? Dat kan in Amersfoort op dit moment aan de Lageweg in het Waterwingebied. Bij de Schothorsterlaan hebben we inmiddels genoeg vrijwilligers. Stuur een e-mail naar cnme@amersfoort.nl met het vermelding van je naam, telefoonnummer en e-mailadres. De coördinator paddentrek neemt dan contact met je op. 

 

Paddentrek in 2019

In maart en april zijn veel vrijwilligers bezig geweest om onze dierbare amfibieën te helpen om veilig te overtocht te maken van het land naar het water. Op Landgoed Schothorst aan Schothorsterlaan en Lageweg bij Waterwingebied zijn in totaal 1265 amfibieën veilig de laan over gezet! Iedereen die geholpen heeft bedankt! Want zonder dit vrijwilligersteam zouden we dit resultaat niet gehaald hebben en waren er weer heel wat slachtoffers geweest. Bekijk het overzicht met alle bijzonderheden van dit jaar. 

 

De paddentrek vindt plaats in de maanden maart en/of april. Het hangt helemaal van de temperatuur af. Ze doen dit alleen als de temperatuur rond of boven de tien graden is en als het vochtig is. Padden gaan dan op zoek naar water om hun eieren te leggen. Ze leven op het land maar, leggen de eieren in het water. Daar komen de larven, de zogenaamde kikkervisjes uit. Vervolgens de kleine padjes worden groot. Padden willen het liefst naar het water waar ze zelf uit het ei zijn gekropen.

 

Op Landgoed Schothorst zijn we al ruim 28 jaar aan het tellen tijdens paddentrek. Bekijk de aantallen vanaf 1995 ter vergelijking.