plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

online game over duurzame energie

Netwerkbedrijf  Alliander en uitgeverij ThiemeMeulenhoff hebben samen een online game ontwikkeld voor de natuurkunde-les in alle lagen van het voortgezet onderwijs. In het speciale lespakket leren en ervaren leerlingen hoe zij in de toekomst met duurzaam opgewekte energie kunnen omgaan. Het gratis lespakket met de naam Lights On! bestaat uit een online game en ondersteunend lesmateriaal.
 
Het lespakket draait om gedragsverandering. Hoe kunnen wij bijdragen aan een elektriciteitssysteem dat we voeden met duurzame energiebronnen? Hoe kunnen wij in de toekomst optimaal omgaan met energie?

Als speler heb je drie dagen om een verjaardagsfeest voor te bereiden. Je moet een huishouden runnen en zaken regelen voor het feest. Hierbij moet je goed letten op de hoeveelheid energie die je nu hebt, en de hoeveelheid die je de komende uren ontvangt. De uitdaging is om vraag en aanbod in balans houden.
Alliander zorgt als netwerkbedrijf voor de energievoorziening in een groot deel van Nederland. Die energievoorziening gaat in de toekomst drastisch veranderen, vanwege de omschakeling naar duurzame energiebronnen als zon en wind. Het aanbod van de hoeveelheid elektriciteit is met deze duurzame energievoorziening echter minder makkelijk te sturen.  Zo moet de energie worden gebruikt wanneer deze beschikbaar is. Lespakket Lights On! maakt leerlingen hiervan bewust.
 
Docenten en leerlingen hebben gratis toegang tot Lights On! via de website https://lightson.education. Een handleiding voor docenten en het leerlingmateriaal is te downloaden op de website van ThiemeMeulenhoff.