plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Netwerk Operatie Steenbreek Amersfoort

De Meeuwentuin nog in steen (coöperatie 033GROEN) De Meeuwentuin in aanleg (coöperatie 033GROEN) De Meeuwentuin (coöperatie 033GROEN)

Het is duidelijk dat het klimaat verandert en dat we gezamenlijk actie moeten ondernemen om Amersfoort klimaatbestendig te laten zijn en blijven. Als we niets doen krijgen we in de toekomst steeds meer last van droogte, hitte en wateroverlast door hevige regenval.

 

In Amersfoort hebben groene verenigingen, ondernemers in het groen, tuinontwerpers, de gemeente en het waterschap hun krachten gebundeld in een netwerk ‘Operatie Steenbreek Amersfoort’, om samen zo veel mogelijk stenen in Amersfoortse tuinen te vervangen door groen of door waterdoorlatende bestrating. Samen kozen zij als belangrijkste doel: inwoners van Amersfoort op een actieve manier bewust maken van de belangen van meer groen in de eigen omgeving. Het draait er vooral om het zo makkelijk mogelijk te maken om informatie te vinden over hoe je zelf aan de slag kunt gaan of bij wie je terecht kunt met vragen en aanbod. Inspirerende voorbeelden van makkelijke te onderhouden tuinen, starterspakketten en lokaal aanbod vindbaar maken op een lokaal platform onder een aansprekende naam: www.amersfoortrainproof.nl

Naast de realisatie van www.amersfoortrainproof.nl zijn vanuit of in samenwerking met het netwerk Operatie Steenbreek Amersfoort zijn de volgende projecten opgezet:

  • In verschillende wijken zijn voorbeeldtuinen aangelegd. In maart werd de wadi in de klimaatbestendige tuin in Hoogland ingeplant en MaxTV kwam het filmen! In de eerste minuten van Hallo Nederland zien we de werkzaamheden in de tuin en tuinontwerper Max Griebling aan het woord. Bekijk hieronder het filmpje.  https://www.youtube.com/watch?v=7b79DyUuhaI

 

  • In het kader van de visie Stadshart is een geventuinenactie opgezet die in de lente van 2019 gaat lopen.
  • Er zijn regenwatercoaches opgeleid die inwoners op maat advies geven over het bergen van regenwater en het afkoppelen van regenpijpen.
  • Regelmatig vinden er workshops klimaatbestendig tuinontwerp plaats: kijk daarvoor in de agenda.

 

Meer weten over klimaatverandering in Amersfoort en hoe we hierin samenwerken met gemeente, bewonersinitiatieven en het waterschap? Kijk hier een informatief filmpje over klimaatbestendig Amersfoort: https://www.youtube.com/watch?v=xIC2TcjDckI

 

Operatie Steenbreek Amersfoort is een groeiend netwerk waar iedereen zich bij aan kan sluiten. De deelnemers aan dit netwerk zijn onder andere:

  

Ook meedoen met het steenbreek netwerk of een keer kennismaken en uitwisselen?

Wil je een ambassadeur om advies vragen, een bijdrage leveren als vrijwilliger of heb je een ander goed idee, neem dan contact op via info@amersfoortrainproof.nl.