U bent hier

Groene Schoolpleinen

Een groen schoolplein, wat is dat eigenlijk? Op een groen schoolplein hebben tegels plaats gemaakt voor gras, struiken, bomen en zand. Soms is een stuk ingericht als moestuin. Soms vind je er een waterpomp, die bij mooi en minder mooi weer op veel aandacht van de kinderen kan rekenen. Veel gebruikte elementen op zo’n speelplein zijn verder: heuvels of heuveltjes om op te klimmen, tunnels, hutjes van wilgentakken en voetbaldoeltjes , een boomstam om op te klimmen en overheen te lopen en een amfitheater als voorstellingsruimte of als een lekkere plek voor kinderen uit de bovenbouw om te chillen.

 

De voordelen

Groene schoolpleinen worden leuker, avontuurlijker, mooier, fijner en gezelliger gevonden dan schoolpleinen met een stenen inrichting. Kinderen bewegen er meer en gevarieerder en maken er minder ruzie. Daarnaast wordt het  groene plein vaker en voor meer verschillende lessen gebruikt dan het stenen schoolplein.

 

Meer informatie over de verschillen tussen een groen en een grijs schoolplein vindt u in het onderzoek ‘Groene schoolpleinen’ van de VU, Hogeschool Leiden en Veldwerk Nederland of kijk in ons beknopte overzicht van het onderzoek naar de voor- en nadelen van een groen schoolplein.

 

Ontwikkeling

Het realiseren van een natuurspeelplaats of groene buitenruimte vergt een gedegen voorbereiding. Een goed ontwerp en een plan van aanpak voor de uitvoering en het onderhoud zijn van belang voor het slagen van de klus. De toolkit ‘Realiseren van een natuurlijke speel- en buitenruimte’ en het Stappenplan Groene Schoolplein van de gemeente Amersfoort kunnen u hierbij helpen. Maar kijk ook eens op de site groeneschoolpleinen.nl voor tips.

 

Wilt u meer ondersteuning dan zijn Springzaad en 033GROEN organisaties met veel ervaring die u graag helpen. Zo is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de Werkplaats Groene Schoolpleinen.

 

Gebruik van een groen schoolplein
Heeft u al een groen schoolplein en wilt u weten hoe u dit nog beter kunt inzetten in uw lessen, kijk dan eens op onsgroeneschoolplein.nl. Ook voor tips voor beheer en onderhoud.

Of bestel vandaag nog op de site van Het Groene Huis de Natuurbelevingskaarten ‘Op avontuur met de natuur’ met daarin 40 activiteiten verdeeld over 3 categorieën: actief, creatief en eten. Bijvoorbeeld: Sneller dan je eigen schaduw, een vogelnestje maken of rozenbottelsoep. De waaier is geschikt voor docenten en ouders.

 

Ook kunt u bij ons het Biomimicry pakket van Stichting Veldwerk Nederland lenen. Het pakket biedt technieklessen over de natuurte gebruiken op het schoolplein? Biomimicry is het nabootsen van ideeën uit de natuur om menselijke problemen op te lossen. U kunt het pakket t.w.v. 50 euro ook zelf aanschaffen.

 

Met al uw vragen over educatie op een groen schoolplein kunt u terecht bij Joost Buddingh van CNME Amersfoort.