U bent hier

Groen doen

Actie Steenbreek openbare ruimte

 

Amersfoort start de campagne Steenbreek Openbare Ruimte in de wijken Nieuwland, Soesterkwartier, Hooglanderveen en Bergkwartier. Steenbreek Openbare Ruimte gaat over het vervangen van overbodige bestrating door groen. Hiermee geven we ruimte voor het opvangen van regenwater tijdens hoosbuien, bieden we verkoeling tijdens hitte en voedsel voor insecten en vogels. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ maken we de stad groener.

Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een periode van aanhoudende droogte. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast en droogte veroorzaakt schade en lage grondwaterstanden. Langdurige hitte leidt bovendien bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Ondertussen groeit onze stad en is het een uitdaging om meer ruimte te vinden voor groen. Operatie steenbreek is één van de maatregelen om méér groen en beter groen te realiseren. Kleine, lokale maatregelen zijn bovendien het meest effectief.

Op woensdag 29 mei geeft Wethouder Kraanen de aftrap van de campagne in de wijk Nieuwland. Vervolgens kunnen bewoners van de 4 wijken kansen voor vergroening bij de gemeente melden.

Dus ziet u onnodig brede stoepen, een boom ingeklemd door tegels of een versteend pleintje?

·       Maak een foto

·       deel het voor 30 juni 2019

·       via www.amersfoort.nl/steenbreek

 

 

 

 

Uw huis natuur- en milieuvriendelijk

Bij het bouwen en verbouwen van huizen en gebouwen kiezen steeds meer mensen en aannemers voor milieuvriendelijke materialen, energiebesparende maatregelen en mogelijkheden om zelf duurzame energie op te wekken. Wilt u ook met uw woning aan de slag, neem dan contact op met 033energie. Zij helpen u graag verder.

Verschillende dieren, zoals gierzwaluwen en vleermuizen, zijn voor hun verblijfplaats afhankelijk van gebouwen. Zij kunnen last hebben van werkzaamheden, bijvoorbeeld bij na-isolatie. Hoe u dit kunt voorkomen of juist voor positieve effecten kunt zorgen, leest u in deze handige checklist voor natuurvriendelijk bouwen.

Checklist groen bouwen

 

Vergroen je tuin

Steeds meer insecten, vogels en kleine zoogdieren zijn voor voedsel en schuilplekken afhankelijk van de bloemen en planten in steden en dorpen. Door jouw tuin of balkon vol te zetten met bloeiende planten en bomen, kun jij ze ook een plekje bieden. Bovendien zorgen planten en bomen voor verkoeling in de zomer. Op Lekker in je tuin vind je tips, inspiratie en pakketten die een groene(re) tuin eenvoudig en haalbaar maakt voor iedereen! Daarbij is naast aandacht voor biodiversiteit en verkoeling, ook aandacht voor de opvang en berging van regenwater. Wil je extra advies over het afkoppelen van je regenpijp of het opvangen van regenwater? Neem dan contact op met een regenwatercoach van de gemeente Amersfoort
PS. Wist je al dat een groene tuin ook onderhoudsarm kan worden ingericht?

 

Zelfbeheer van openbaar groen

Wil je graag wat groen en kleur voor de deur? Wil je een stuk groen in de buurt naar eigen smaak inrichten en onderhouden? Wil je met je buren het groen in de straat zelf beheren? Dat kan! In iedere buurt zijn stukken groen die bewoners zelf kunnen onderhouden. Iedereen mag een stukje openbaar groen aanleggen en onderhouden (bewoners, bedrijven en woningcorporaties).