plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

De Vallei routes

Fiets eens vanuit Amersfoort langs het Valleikanaal of de Hogeweg de stad uit, naar de Vallei. Door de Vallei stromen beken, die samenkomen in Amersfoort.

 

Vlakbij fietsknooppunt 81 staat boerderij De Kopermolen, een mooi startpunt om de Vallei te verkennen. Een groot deel van de melk van de 50 koeien wordt gebruikt voor het maken van boerenkaas en zuivel. Vier keer per week wordt er op de boerderij kaas gemaakt. Er is een landwinkel en een terras waar je koffie, thee en ijs kunt krijgen.

 

Vanuit de boerderij kan je een mooie wandeling of fietstocht te maken in de nieuwe natuurgebieden Bloeidaal en De Schammer. De Schammer is een gebied rond de oude boerderij 't Scham van 47 hectare en is ingericht voor natuur en recreatie. Met bloemrijk hooiland, moerasbosjes en rietland. Er zijn wandel- en fietspaden en speel- en ligweiden en er is een vogelkijkscherm. Bij extreem hoog water mogen beide gebieden onder water lopen om te zorgen dat Amersfoort droge voeten houdt.
 

Je kan ook verder wandelen over het 10km lange Stoutenburgerpad richting kasteel Stoutenburg.

 

De vallei aan de oostkant van Amersfoort heeft veel te bieden. Hier heeft “lekker naar de boer” een mooie biologisch fietsroute uitgezet. De route start met het hoevelakense bos dat beheerd wordt door het Gelders landschap. Rust onderweg in Zwartebroek uit bij biologische veehouder Gerard Top in de skybox met uitzicht op de koeienstal. http://www.boerderijhetgoedeleven.nl/. De boerderij ligt aan het Terbroeksepad. Deze route van 11 km is te vinden op www.klompenpaden.nl .

Fiets verder naar Molen den olden Florus.  Dit is een rustpunt met een molenwinkel. www.denoldenflorus.nl

In het kleinschalige landschap fiets je door bossen, akkers en de weilanden. Tussen Hoevelaken en Leusden wordt het landschap bepaald door beken die belangrijk zijn voor de waterafvoer. Hun waterloop is grotendeels intact gebleven en niet gekanaliseerd. Het waterschap Vallei en Veluwe draagt hier zorg voor nieuwe natuur. Je fietst verder langs het nieuwe landgoed de Emelaar. Daar kan je heerlijk wandelen richting de Barneveldse beek. In de zomer kan je er wat drinken bij schenkerij Emelaar www.schenkerijeemelaar.nl

De route is te vinden op: http://www.lekkernaardeboer.nl/filerep/files/26%20Amersfoort%20DEF%202015.pdf