plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Botanisch stoepkrijten in Amersfoort

‘Botanisch stoepkrijten’ verovert de hele wereld via de sociale media, mede dankzij het coronavirus. Binnen enkele weken na de start in Engeland zijn plantenliefhebbers in allerlei landen bezig om trottoirs af te speuren, terwijl ze met stoepkrijt de namen naast stoepplantjes schrijven. Zo kunnen wandelaars heel gemakkelijk hun plantenkennis bijspijkeren.

 

Het is vast niet toevallig dat het botanisch stoepkrijten nu is gestart. Nu hebben meer mensen tijd om te wandelen in hun eigen stad of dorp, terwijl natuurgidsen even geen enkele excursie kunnen geven. Daarom willen wij alle plantenliefhebbers oproepen om juist nu in hun eigen stad of dorp mee te doen.

 

Iedereen kan meedoen aan deze stoepkrijtactie. Schrijf in iedere straat bij een of twee plantjes de naam op en deel daarna foto’s via de sociale media (met #stoepplantjes). Zoals we kinderen hebben uitgedaagd om straten af te speuren naar beertjes, zo kunnen we alle natuurliefhebbers uitdagen om in hun eigen buurt naar leuke straatplantjes te zoeken.

 

Een groep plantenliefhebbers van IVN en KNNV Amersfoort is in de Keistad bezig met ‘botanisch stoepkrijten’. Amersfoort biedt genoeg bijzondere stadsplanten: op de oude stadsmuur groeien muurleeuwenbekken met spierwitte bloemen, pal naast plantjes met de normale paarse bloemkleur. Rond de Koppelpoort floreert klein glaskruid, dat zijn naam dankt aan het gebruik om met bladeren glas op te poetsen. Naast de sokkel van de Amersfoortse kei groeien straatgras en liggend vetmuur, deze algemene stoepplantjes worden nu eveneens met stoepkrijt gemarkeerd. Datzelfde geldt voor de hertshoornweegbree, die tegenwoordig in de Keistad net zo algemeen is als smalle en grote weegbree. Dankzij het gepekel van de straten in vorstperioden is dit zouttolerante plantje tegenwoordig in vrijwel iedere straat te vinden.

 

Wil je in Amersfoort meedoen met botanisch stoepkrijten, mail dan naar de coördinator: keesdeheer@kpnmail.nl

 

IVN Amersfoort portretteert iedere dag een typische stadsplant via Instagram (@keesdeheer57).