Leren over slimme oplossingen uit de natuur, dat is in een notendop waar Biomimicry om gaat. Plakband gebaseerd op gekkopootjes, een treinontwerp naar voorbeeld van de snavel van een ijsvogel. Het gaat om het toepassen van de principes die de natuur hanteert bij het ontwerpen van producten, processen en systemen.
Biomimicry is een mooie manier om biologie en natuuronderwijs te verbinden aan techniek.
BiomimicryNL is de expert in Nederland en helpt bedrijven en overheden biomimicry toe te passen op product-, proces- en systeemniveau. Ook hebben ze interessante en praktische materialen ontwikkeld voor het onderwijs:
Biomimicry Challenge
Lesmateriaal voor de onderbouw Voortgezet Onderwijs
Leren van de natuur in ‘De Wilde Stad’
Lesmateriaal voor de bovenbouw Voortgezet Onderwijs
Bergketens van glas en beton, industriële savannes, kilometers rioolbuizen. De stad is soms net zo geschikt om in te leven als een oerbos of nieuwe wildernis. De forenzende patatmeeuw en de vinexvos zijn net zo wild en bijzonder als de zeehond en de panda. De stad is een natuurgebied, rijk aan voedsel, huisvesting en broedmogelijkheden. De stad vervangt de natuur niet, de stad is natuur.
En van natuur kun je leren, bijvoorbeeld als inspiratiebron voor duurzame oplossingen voor hedendaagse problemen. Of het nu gaat om wonen, energie, vervoer, voedsel of communicatie; de natuur geeft dat verrassende inzichten. Dat willen we graag willen dat leerlingen gaan zien! Nieuwsgierig gemaakt door de nieuwe film ‘De Wilde Stad’ gaan ze zelf op avontuur in hun eigen stad. Op zoek naar oplossingen die er al zijn, maar die ze alleen nog moeten vinden. Lekker naar buiten, onderzoekend leren. Ze maken hierbij gebruik van de principes van Biomimicry.
Meer info en lesmateriaal: http://www.biomimicrynl.org/de-wilde-stad---bovenbouw-voortgezet-onderwi...