plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Basisonderwijs

Het CNME biedt alle basisscholen in Amersfoort het basispakket Natuur en Milieueducatie aan. Hiermee kunnen leerlingen op een actieve manier meer leren en ervaren over natuur en duurzaamheid. Het pakket bestaat uit themalessen, leskisten en materiaalpakketten. Naast dat basispakket worden er excursies aangeboden naar een melkveehouder, een les op het middeleeuws erf, groene schoolreisjes, lessen op de kinderboerderij e.d.
Bekijk het programmaboekje: Basisschool 2022-2023 PDF. Inschrijven kan voor A-scholen vanaf 5 juni en voor B-scholen vanaf 15 juni 2022.

 

Ons complete aanbod bevindt zich in de digitale NME-gids. Via deze gids kunnen scholen reserveren met een inlogcode die bekend is bij de school, of via Sjoke Bosch 033-469 5229; S.Bosch@amersfoort.nl.

De inschrijfformulier 2022-23 kan de leerkracht uitprinten en erop aangeven wat hij graag voor het komende schooljaar zou willen reserveren. Het ingevulde formulier kan de NME-contactpersoon gebruiken bij het invoeren van de bestellingen/reserveringen van alle leerkrachten.

Leskisten

In een kist zit materiaal voor een natuur of duurzaamheidsthema met een draaiboek. Het is een lesprograma voor in de schoolomgeving en/of in de klas. Voorbeelden van leskisten: 'Op zoek naar waterbeestjes', 'Smaaklessen', 'Onderzoek ons klimaat', 'Zwervend afval'. Bekijk het hele aanbod: NME-gids

Themalessen

Themalessen zijn seizoensgebonden lessen op Landgoed Schothorst (of op Natuurboerderij De Brinkhorst) onder leiding van de leerkracht zelf. Voorbeelden van themalessen: 'Zoemerspad', 'Smullen maar', 'Wat zeg je', 'Duurzaamheid en techniek'. Bekijk het hele aanbod: NME-gids

Pakketten

Een materiaalpakket bestaat uit concreet materiaal en een lesbeschrijving. Voorbeelden van materiaalpakketten: kweekpakket champignons, 'vogelrestaurant', zaden om te zaaien en vlinders in de klas. Veel van deze pakketten bevatten levend materiaal. Bekijk het hele aanbod: NME-gids

 

Zwerfafval lessen

De gemeente Amersfoort werkt aan een stad zonder zwerfafval. Met dit onderwerp kun je al bij de kleuters beginnen, bijvoorbeeld met de leskist ‘Mooi zo!’. Voor alle groepen zijn er materialen en beschreven lessen die de leerkracht zelf kan geven op school. Het CNME biedt ook gastlessen aan.
>> Lees verder

Groene Schoolreisjes

Een schoolreisje is een heerlijk avontuur voor de hele klas. Dat hoeft niet altijd ver weg of in een pretpark. Dichtbij huis, gewoon in de bossen rond Amersfoort, zijn volop avonturen te beleven en nieuwe dingen te ontdekken.
>> Lees verder

 

Lieveheers- beestjes

Lieveheersbeestjes zijn ‘aaibaar’. Kinderen durven deze bolronde kevertjes wel op te pakken en daarom zijn ze uitermate geschikt voor een telproject op schoolpleinen. In mei en juni willen we tijdens een gratis gastles weer met schoolkinderen van groep 4 en 5 naar keverstippen kijken.
>> Lees verder.

Moestuinieren

Snel aan de slag met moestuin? In de brochure hieronder vindt u praktische tips voor het realiseren en gebruiken van een educatieve moestuin voor kinderen. 
>> Lees verder

Abonnement

De NME- contactpersonen en -coördinatoren van de scholen in Amersfoort ontvangen ieder jaar in april de NME-gids. De scholen kunnen zich vanaf juni inschrijven voor NME-activiteiten voor het nieuwe schooljaar. A-scholen mogen zich al inschrijven in mei.  >>Lees verder

Uitleenmateriaal

Scholen, BSO's en organisatoren van natuuractiviteiten kunnen (veldwerk)materiaal lenen voor een eigen project: o.a. zoekkaarten, schepnetten, emmers, bakken, loepen, grondboren en verrekijkers. >> Lees verder