plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Wilde bijen tentoonstelling 'Nederland Zoemt'

Datum: 
zondag 18 juli 2021 - 10:00 tot zondag 29 augustus 2021 - 16:30
Locatie: 
Het Groene Huis
Adres: 
Schothorsterlaan 21, Amersfoort
Prijs: 
gratis

Wij brengen in deze tentoonstelling de wilde bijen onder de aandacht. Dat is hard nodig want helaas zijn er steeds minder bijen in Nederland. Ze zijn dan wel klein, maar bijen zijn van van groot belang voor ons eco-systeem.

 

Wilde bijen

Bijen hebben bloemen nodig voor stuifmeel en nectar: hun bron van voedingsstoffen & energie. Terwijl ze af en aan vliegen om dit te verzamelen, zorgen zij voor bestuiving. De appel waar je in bijt, de aardbeien in je toetje kunnen groeien door de bestuiving voor wilde bijen. 80% van ons voedsel wordt bestoven door insecten als de wilde bij. Zonder de bij zou de supermarkt een heel stuk leger zijn. Wij hebben ze dus hard nodig!

 

De tentoonstelling

In deze tentoonstelling kan je veel leren. Zo krijg je antwoorden op de vragen: 'Waarom heeft de bij het op dit moment zo moeilijk?' en 'Wat moet er gedaan worden om de bijen te helpen?'.Wij belichten de initiatieven die Amersfoort heeft om de wilde bijen leefruimte te geven en te zorgen dat ze aan voedsel kunnen komen. Ook geven we genoeg voorbeelden om zelf van te leren hoe je de bijen kan helpen. Welke soorten bloemen je bijvoorbeeld kan planten om als voedselbron te dienen. Hoe je een bijen hotel kan bouwen en op welke andere locaties bijen hun eieren kunnen leggen.

 

Kinderen

Ook voor kinderen is de tentoonstelling leuk om te bezoeken. Sjouwen met stuifmeel in een dik behaarde bijenjas is een leerzame ervaring! Voor oudere kinderen is er een speurtocht uitgezet binnen in Het Groene Huis met een kans op een prijs. Buiten is ook een bijenspeurtocht uitgezet. 

 

Kom langs!

Kom dus kijken, leren en inspiratie doen tijdens de tentoonstelling 'Nederland Zoemt' in Het Groene Huis. En wie weet help jij straks mee aan een zoemend Nederland! Wil je weten hoe je de bij nog meer kunt helpen? Kijk dan op www.nederlandzoemt.nl

 

Hier staan de maatregelen in verband met corona.