U bent hier

Werkplaats Groene Schoolpleinen

Datum: 
dinsdag 11 september 2018 -
18:00 tot 21:00
woensdag 10 oktober 2018 -
19:00 tot 21:00
donderdag 8 november 2018 -
19:00 tot 21:00
Locatie: 
schoolpleinen van basisschool ’t Anker
Adres: 
Dollardstraat 123
Prijs: 
Gratis

Beheer en gebruik van een groen schoolplein

Voor de continuïteit van een groen schoolplein is -liefst met enige regelmaat- beheer nodig. Doel van dat beheer: de unieke kwaliteiten van het plein, zoals bedacht in het ontwerpproces, op peil te houden en ervoor zorg dragen dat de groene elementen zich verder kunnen versterken. Dergelijk beheer vraagt vakmanschap, kennis en ervaring én een scherpe visie op natuurspelen. Paul van Eerd, ontwerper / ecologisch hovenier van Buro Buitenruimte, is een ecologisch hovenier met inmiddels vele groene schoolpleinen op zijn naam, die tijdens deze 6e werkplaatsbijeenkomst tips & trucs geeft over het beheer van een groen plein. Niet alleen handig voor scholen die net zijn gestart, maar vooral ook voor die scholen die al wat langer een groen plein hebben.

En dan heb je eenmaal zo'n mooi, uitdagend en natuurrijk plein; hoe gebruik je "buiten" vervolgens voor leer- en ontwikkeldoelen van "binnen"? Welke koppelingen zijn er mogelijk tussen het beheer én het gebruik middels natuur- en milieueducatie (NME)? Welke rol kan een NME- coördinator van een school hierin spelen? Wat is het belang van een doorlopende "groene leerlijn" in deze? Antwoord op deze vragen komen van Joost Buddingh (CNME Amersfoort) én door uitwisseling van aanwezigen! Uiteraard doen we ook een uitgebreid rondje over het 'kleine' en 'grote' Anker, de schoolpleinen van PCBO-basisschool 't Anker (Soesterkwartier).

Let op: we starten om 18.00 uur; wíj zorgen voor soep & brood, mits je je even aanmeldt!

Locatie: in en rond de groene schoolpleinen van basisschool ’t Anker - Soesterkwartier (Dollardstraat 123)

Opgeven & info: Edgar van Groningen, Coöperatie 033GROEN via edgarvangroningen@gmail.com / 06 - 14 53 40 44

 

De Werkplaats Groene Schoolpleinen -een co-productie van 033GROEN en Samenwerkstad- helpt Amersfoortse basisscholen met het vergroenen, beheren én gebruiken van hun schoolpleinen. Ons motto: samen staan we sterk(er) en bereiken we meer - “alleen ga je sneller, samen kom je verder”! Bijdragen van Gemeente Amersfoort en Provincie Utrecht maken de organisatie van de werkplaats mogelijk.

In januari 2018 vond de aftrap plaats van de Werkplaats Groene Schoolpleinen 2018. De Werkplaats Groene Schoolpleinen is een co-productie tussen 033GROEN en Samenwerkstad en helpt Amersfoortse basisscholen met het vergroenen, beheren én gebruiken van hun schoolpleinen. Dankzij steun van Gemeente Amersfoort en provincie Utrecht zijn die bijeenkomsten kosteloos voor deelnemers.

Inmiddels is duidelijk dat in 2018 twee scholen het intensieve StartHulp-traject volgen: School op de Berg (KPOA-Bergkwartier) en De Zonnewijzer (PCBO-Zielhorst).Daarnaast is er 'Groene Plein-community' opgericht met werkplaatsbijeenkomsten open voor alle Amersfoorters die betrokken of geïnteresseerd zijn in de thematiek van groene schoolpleinen.

Werkplaats Groene Schoolpleinen biedt de mogelijkheid om een Amersfoortse praktijkgemeenschap van doeners én denkers te ontwikkelen. Onder motto "alleen ga je sneller, samen kom je verder" worden de schooldirecties, leerkrachten, NME-coördinatoren, ouders en andere betrokkenen met elkaar verbonden.

In 2018 vinden acht Werkplaatsbijeenkomsten en excursies plaats met gastsprekers en experts die dieper ingaan op allerhande aspecten die te maken hebben met groene schoolpleinen. Werkplaatsbijeenkomsten worden georganiseerd verspreid over de stad.

Het proces van de StartHulp-scholen vormt de 'rode draad' van het programma. Echter alle thema's die behandeld worden,  zijn universeel voor elk schoolplein en voor alle scholen interessant.

Graag tot ziens op één van de Werkplaatsbijeenkomsten!

 

WELKOM TIJDENS DE BIJEENKOMSTEN VAN DE WERKPLAATS GROENE SCHOOLPLEINEN

033GROEN en Samenwerkstad organiseren dit jaar de Werkplaats Groene Schoolpleinen. Tijdens maandelijkse themabijeenkomsten gaan we dieper in op de thematiek van het ontwikkelen, beheren & onderhouden én  gebruiken van een groen schoolplein. Dankzij steun van Gemeente Amersfoort en provincie Utrecht zijn die bijeenkomsten kosteloos voor deelnemers.

 

Programma Werkplaats Groene Schoolpleinen 2018
Meld je s.v.p. aan via de mail bij Edgar van Groningen, 033GROEN: edgarvangroningen@gmail.com / 06 - 14 53 40 44.

 

wo. 21 maart, 19.00 - 21.00 uur,

Masterclass Kees Both bij School op de Berg  

 

woe. 25 april 17.00 - 20.00 uur (incl. soep & brood)

Fietsexcursie langs diverse groene pleinen in Amersfoort
Startpunt: ABC De Laak - Vathorst (schoolplein De Gondelier / De Vuurvogel)

 

do. 24 mei, 19.00 - 21.00 uur

Programma van Wensen, incl. zoekproces van een ontwerper

 

ma. 11 juni, 19.00 - 21.00 uur

Het waarom, hoe & wat van een "klimaatbestendig plein"

 

di. 11 september, 18.00 - 21.00 uur

Beheer & gebruik van het groene schoolplein

 

wo. 10 oktober, 19.00 - 21.00 uur

Spelen, risico's & veiligheid

 

do. 8 november, 19.00 - 21.00 uur

Afsluiting Werkplaats Groene Schoolpleinen 2018 -en een doorkijkje op 2019.

 

Coördinatoren Werkplaats Groene Schoolpleinen

Edgar van Groningen (033GROEN.nl) en Fabian Brökelmann (Samenwerkstad.nl)

Meer info over de Werkplaats Groene Schoolpleinen in een persoonlijk gesprek?

Neem contact op met Fabian: 06 - 48 65 80 98 / info@samenwerkstad.nl

Aanmelden: 
edgarvangroningen@gmail.com