plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Nationale Tuinvogeltelling

Datum: 
vrijdag 28 januari 2022 (All day) tot zondag 30 januari 2022 (All day)
Locatie: 
heel Nederland
Adres: 
eigen tuin/balkon
Prijs: 
gratis

Doe mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Kijk één van die dagen een half uurtje naar buiten en noteer welke vogels je in je tuin ziet. Geef dat door aan de Vogelbescherming op: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Begin nu al met het bijvoerden van de vogels, zodat de vogels dat weekend gewend zijn aan de voederplaats. In de winter kunnen veel vogels wel wat extra voer, zoals verbollen, zaadjes en vogelpindakaas, gebruiken.

Iedere vogel telt!

De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Wij combineren deze met andere tellingen. Zo zien we hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen, en kunnen we ze beter helpen en beschermen.

 

Leuk om te weten:

  • wil je de telling eerst op papier noteren? Download dan deze handige tellijst (PDF) en print* hem.
  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
  • je hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
  • op de pagina Tuinvogels vind je een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.
  • tellen vanaf je balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar je mag tellen vanaf je balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van je 'telgrens' en overleg eventueel met je buren om dubbeltellingen te voorkomen.
  • er is gratis lesmateriaal beschikbaar voor scholen, kinderboerderijen en kinderdagverblijven.

Misschien wordt je wel zo enthousiast dat je jouw tuin vogelvriendelijk gaan inrichten met een heg, struiken, bomen en een waterschaal!