U bent hier

Lezing over 12.900 jaar oud bos in Den Treek

Datum: 
donderdag 13 april 2017 -
20:00 tot 22:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Adres: 
Schothorsterlaan 21
Prijs: 
5 euro

Op een mooie zondag in juni liep Jos Bazelmans zijn rondje op het landgoed Den Treek, ten zuiden van Amersfoort. Hij zag op de plek waar een nieuw vennetje wordt gegraven een zeer donker laagje van een paar cm dik in de verder maagdelijke zandlaag. Hij had niet kunnen vermoeden dat deze ontdekking zo leiden tot de ontdekking van een heel bos van 160 bomen die 12.900 jaar geleden zijn omgewaaid!

 

Jos Bazelmans

De ontdekker was niet zomaar een voorbijganger, prof.dr. Jos Bazelmans is hoofd van de afdeling Archeologie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Daarom kon hij snel het onderzoek op gang brengen en de resten van de bomen, die vanaf juli werden blootgelegd, veiligstellen. En ‘bemonsteren’, door delen van de boomstammen af te zagen, voor datering via de jaarringen en voor ander onderzoek, en die stukken moesten veilig worden opgeslagen om snelle uitdroging te voorkomen. De ontdekking is zeer belangrijk voor verschillende wetenschappen, zoals het klimaatonderzoek, de geologie en de archeologie. 

 

Lezing

Op 13 april geeft Jos Bazelmans een lezing over de vondst en het onderzoek, maar ook over waar we het oerbos in de tijd moeten plaatsen, aan het eind van de laatste ijstijd. Hij vertelt over hoe de gletsjers oprukten en weer terugtrokken en over de invloed van de ijskappen in de ijstijden op ons land, de opbouw van de Nederlandse bodem en de vorming van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Kortom, hoe ons land in geworden zoals het nu is. En uiteraard gaat hij in op het belang van de ontdekking voor de wetenschap: over 5 of 10 jaar wordt Den Treek misschien vermeld in alle hand- en leerboeken vanwege de vondst!

Aanmelden: 
niet nodig maar kom op tijd want vol=vol