plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Groenvisie in Vogelvlucht 5

Datum: 
woensdag 14 april 2021 - 19:30 tot 21:00
Locatie: 
Online: https://youtu.be/UhpQGU3xdVw
Adres: 
Online
Prijs: 
gratis

Tijdens de avonden Groenvisie in Vogelvlucht nemen we iedereen mee langs projecten en initiatieven waarmee bewoners, (groene) organisaties en de gemeente invulling geven aan de Groenvisie. Ook iets delen of iets te vragen: mail naar groenestad@amersfoort.nl.

 

 

 

 

Op 14 april komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 1. De "feiten" van het programma groene en klimaatbestendige stad in 2020 en een overzicht van de projecten die nu in uitvoering zijn - door Janneke Koekkoek (Gemeente Amersfoort)
  In maart hebben we de gemeenteraad geïnformeerd over de resultaten van het programma Klimaatbestendige en groene stad in 2020 en de plannen voor 2021. Daarvoor is onder andere een infographic gemaakt. Janneke Koekoek vertelt hier meer over.
   
 2. Een projecten uit het uitvoeringsprogramma uitgelicht (info volgt)
   
 3. Hoe we vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen gaan beschermen bij het verduurzamen van gebouwen - door Willem Kuijsten / Fenneke van der Vegte (Gemeente Amersfoort)
  Voor een duurzame toekomst willen we woningen en andere gebouwen isoleren en renoveren. Alleen maken, naast mensen, ook soorten als huismus, gierzwaluw en vleermuizen gebruik van onze gebouwen. Hoe kunnen we die soorten beschermen en tegelijkertijd het verduurzamen van gebouwen eenvoudiger maken? Dat staat in het Soortenmanagementplan Gebouwbewonende soorten Amersfoort (SMP) en wordt deze avond toegelicht. .
   
 4. Monitoring wilde bijen en zweefvliegen  - door Theo Zeegers - (EIS/Naturalis)
  Om te weten of het helpt wat we doen voor de natuur in en om Amersfoort, houden we samen met inwoners en specialisten bij welke planten en dieren hier voorkomen. Hoe meer verschillende soorten, hoe biodiverser, hoe beter. Sommige soorten vallen op en kun je snel leren herkennen, dagvlinders bijvoorbeeld. Andere soorten vallen veel minder op en zijn moeilijk te herkennen, denk aan wilde bijen en zweefvliegen.Terwijl er wel meer dan 300 verschillende soorten zweefvliegen en 360 verschillende soorten wilde bijen in Nederland voorkomen. Daarom is Theo Zeegers gevraagd de komende jaren te onderzoeken welke van deze soorten in Amersfoort voorkomen. In 2020 heeft hij de eerste 12 locaties voor het eerst onderzocht. Wat is hem opgevallen en wat gaat hij de komende jaren doen?
   
 5. Proef-Tuin Isselt - een groene oase voor wilde bijen, zweefvliegen én mensen - door Edgar van Groningen (Coöperatie 033Groen)
  Één van de locaties die door Theo Zeegers is onderzocht is de Proef-Tuin Isselt en hij trof er bijzondere soorten aan. De Coöperatie 033Groen, de vrijwilligers en de andere betrokkenen bij de Proef-Tuin zijn daar terecht heel trots op. Samen maakten zij in biijna 10 jaar van een saaie, grasveldachtige groenstrook een prachtig biodivers voedsellandschap: voor mensen en dieren. En dat op een bedrijventerrein! Edgar van Groningen vertelt wie de afgelopen jaren geholpen hebben om deze groene oase te realiseren, wat ze hebben gedaan om al die bijzondere bijen voedsel en schuilplekken te bieden en wat ze nog van plan zijn.

De avond is te volgen via een live stream (https://youtu.be/UhpQGU3xdVw). .

Tijdens de avond is het mogelijk om vragen te stellen. Dat kan via de chat-functie van YouTube of door een bericht te sturen naar Brigit Kuypers via 06 55465726 (SMS, WhatsApp of Signal)