plattegrond Landgoed Schothorst
huur ruimtes

U bent hier

Cursus Duurzaam samenwerken met het Leven

Datum: 
maandag 26 september 2022 - 19:30
Locatie: 
Het Groene Huis
Adres: 
Schothorsterlaan 1
Prijs: 
40,-

Deze cursus is voor iedere volwassene die zich soms zorgen maakt over onze mooie aarde en graag op een positieve manier wil bijdragen aan duurzaamheid. Maar hoe doe je dat dan?

 

Werken aan duurzame ontwikkeling vraagt volgens Gryt de Jong dat we beseffen dat de aarde een levend geheel is. Wij zijn daar onderdeel van en kunnen daarmee samenwerken. Als we dat doen komen we tot oplossingen, die veel meer aansluiten bij en gebruik maken van de kracht van het ‘Leven’. Op de kaasboerderij Remeker werken ze al lang zo, met resultaat. Het is een prachtig bedrijf met producten van hoge kwaliteit. Misschien is de belangrijkste en moeilijkste stap om te nemen wel dat we de controle opgeven, we kunnen niet alles naar onze hand zetten. Het fijne is dat het ook niet hoeft, het gaat beter als we deze stap durven zetten. De cursus bestaat uit 4 avonden en een excursie. De avonden zijn losjes opgebouwd rondom thema’s.

 

1. Deel zijn van het geheel

Vaak hebben we het gevoel dat de natuur iets buiten ons is. In onze strak geregelde wereld is weinig plek voor de natuur. Maar niets is minder waar, wij zijn natuur. Deze avond richt zich op activiteiten om hiermee in contact te komen.

 

2. Leren door waarnemen

Waarnemen is voor Jan Dirk van de Voort, de boer van Remeker, dé bron van informatie. Hij kijkt naar zijn koeien en de bodem om te zien of ze gezond zijn. En stuurt bij als het nodig is. Deze avond gaat over waarnemen en het oefenen met waarnemen.

 

3. Zien wat er al is

Op allerlei plekken in de wereld zijn mooie voorbeelden; mensen en bedrijven die oefenen in het samenwerken met het Leven. Eén zo’n bedrijf gaan we bezoeken. Excursie

 

4. Voelen als bron van verbinding

Al dat nieuws over hoe het met de wereld gaat, maakt angstig. Een reactie kan zijn om het gevoel weg te stoppen, maar daarmee stap je uit de verbinding met jezelf en de wereld. In deze avond maken we ruimte voor het gevoel, met oefeningen die gebaseerd zijn op het werk van Joanna Macy – ecofilosoof.

 

5. Wat neem je mee?

De laatste avond richt zich op wat je meeneemt uit de cursus. De cursus draagt bij aan de ontwikkeling van je eigen kompas, om keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid. Docent is Gryt de Jong. Zij is boerendochter, heeft milieukunde gestudeerd en 30 jaar aan duurzaamheid gewerkt. Ze is geïnspireerd door de Indiaanse manier van kijken.

 

De excursie wordt begeleid door Jan Dirk van de Voort, boer van Remeker.

 

Aanmelden en meer informatie bij grytdejong@telfort.nl 
Flyer Duurzaam Leven

Avonden zijn 26 sept.. 10 okt., 7 en 21 nov. van 19.30 tot 21.30. De excursie is op za 22 okt van 13.30 tot 16.00. De cursus is in samenwerking met het CNME en het IVN.