U bent hier

Slechtvalk

het eerste ei 9 maart 2017 2016 - Moe vliegt rond de toren tijdens het ringen

Hier vindt U uitgebreid informatie over de slechtvalken die al een paar jaar aanwezig zijn op de Amersfoortse Onze Lieve Vrouwetoren.

 

Ook in 2017 zijn de slechtvalken aan een broedpoging begonnen, en broeden inmiddels op vier eieren.

LAATSTE NIEUWS : op 18 april zijn er al drie jongen uit het ei gekropen en op 19 april het vierde jong ! > zie verslag 2017

 

Bekijk het broeden van de slechtvalken live via de webcam!

>> webcam stream 1 (in de nestkast)
>> webcam stream 2 (het rooster)
Door met de muis over het webcam-beeld te gaan verschijnt er een rode balk - hierop klikken geeft de mogelijkheid om enkele uren terug in de tijd te kijken. Door op "Live" te klikken komt u weer terug op de live stream.
 
Zie de filmpjes van hoogtepunten 2017:
(met dank aan Jan Noorman)

Sinds 2013 heeft een paartje slechtvalken de Onze Lieve Vrouwetoren als thuisbasis gekozen. Slechtvalken zijn vrij zeldzaam in Nederland en zitten niet vaak in een binnenstad. De slechtvalken zijn regelmatig op de toren te zien, vooral als er eentje boven op het kruis zit (vlak onder de haan). Ze hebben de Amersfoortse namen Joris en Sofie gekregen, en zoals bij roofvogels vaak het geval is, is het vrouwtje een stuk groter dan het mannetje.

 

Hoewel er al direct in 2013 een nestkast op de tweede omloop van de toren was geplaatst, waren de valken toen nog te jong om tot broeden over te gaan. Dat gebeurde wel in 2014 toen ze drie jongen kregen. Voorjaar 2015 is het vrouwtje verjaagd en vervangen door een nieuw vrouwtje, dat daarna samen met Joris één jong groot bracht. In 2016 heeft dit stel maar liefst vier jongen gekregen.
Zie hieronder de Link naar de tijdlijn met de verslagen van die jaren.

 


De webcam: een kado van de stad

In 2014 is een webcam aangeboden aan de gemeente Amersfoort, of eigenlijk aan alle inwoners en vogelliefhebbers. De Valken Webcams is een sponsorproject van de Amersfoortse 't Nonnetje Motorrit en het Amersfoortse bedrijf VCN Beveiliging.

Om bezoekers en slechtvalken strikt gescheiden te houden is op de tweede omloop een schot en een hekwerk geplaatst.

Het Gilde Amersfoort, de VVV en een betrokken slechtvalkliefhebber hebben een deel van deze afschermde maatregelen gesponsord.

 

Alle foto’s op deze slechtvalkpagina's
(tenzij anders vermeld) zijn gemaakt door Henny de Bruin.

 

 


Lees ook de volgende bladzijden :

Achtergrondinformatie slechtvalken
Locaties slechtvalken in Amersfoort

Verslag met tijdlijn 2013 - 2017